Bug in Reporting patch 11.1.2.4.703

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Dat geldt ook voor Oracle; in de praktijk ontdekken we soms foutjes in de patches. Een voorbeeld is een bug in de Reporting patch 11.1.2.4.703. Wat is deze bug en hoe kun je hem omzeilen?

buggroot

Kort geleden hebben wij de nieuwe Reporting patch 11.1.2.4.703 geïnstalleerd bij één van onze klanten. Tijdens het testen kwamen we achter een kleine, maar belangrijke fout in de software. Deze organisatie gebruikt ‘batch scheduling’ voor het exporteren van rapporten naar een file share. Door het toepassen van deze patch was het niet meer mogelijk om dit aan te passen of iets toe te voegen.

Hoe is deze bug ontstaan?

Oracle is vergeten om de ‘writable’ optie aan te passen naar ‘true’ binnen de Mbeans. Normaal gesproken staat deze standaard op ‘true’ waardoor je de export folder kan wijzigen. In de voorgaande versies was dit ook zo. Door deze bug heb je echter geen rechten meer om aanpassingen te maken.

bug1

Figuur 1. Oracle heeft per ongeluk de writable option niet aangepast in patch 11.1.2.4.703.

De huidige status

Swap Support heeft deze bug onmiddellijk aangekaart bij Oracle. Inmiddels is het opgelost in patch 11.1.2.4.704.

bug2

Figuur 2. Oracle heeft de bug in versie 11.1.2.4.704 opgelost.

Hoe kun je deze bug omzeilen in .703?

Als je hinder ondervindt van deze bug zijn er twee oplossingen:

  1. Stap over op patch .704.
  2. Wil je eigenlijk liever patch .703 blijven gebruiken? Dat kan. Draai dan eerst patch .703 terug. Voeg in je eerdere versie de wijziging toe aan de exportfolder en pas vervolgens patch .703 weer toe.

Loop jij tegen een bug aan?

Bugs in software en software patches zijn een realiteit. Loop jij tegen een bug aan? Neem contact met ons op en we helpen je bij het oplossen of omzeilen van de bug. Tegelijkertijd zorgen we er ook voor dat Oracle op de hoogte is van elke bug die we ontdekken.

Tekst: Gabor Wieringa