Eenvoudiger testen

Aanpassingen zorgvuldig testen is cruciaal. Zo bescherm je je productieomgeving en houd je de applicatie stabiel. Testen is echter niet altijd even simpel. Neem je testomgeving; deze moet identiek zijn aan je productieomgeving, waarbij de kleinste afwijking veel (onnodige) overlast kan geven. Hoe regel je snel een goede testomgeving binnen HFM?

Testen

Om valide te kunnen testen moet er in de ontwikkelomgeving een applicatie beschikbaar zijn met precies dezelfde structuur en data als in de productieapplicatie. Dit betekent in de praktijk dat voor elke keer dat een verandering gemaakt en getest moet worden, de productieapplicatie naar de ontwikkelomgeving gekopieerd moet worden. Afhankelijk van gemaakte afspraken kan het maken van zo’n kopie uren of zelfs dagen vertraging opleveren. Dit soort vertraging kan ernstige gevolgen hebben; het zou niet de eerste keer zijn dat een testapplicatie jarenlang ongebruikt staat, omdat het gebruik ervan simpelweg te onpraktisch blijkt.

Snel en eenvoudig testapplicatie gebruiken

Er zijn gelukkig wel manieren om het gebruik van een testapplicatie eenvoudig en snel te houden. Zo had Hyperion jarenlang de ‘CopyApp utility’, die het mogelijk maakte om in een kwartier een werkende applicatie van productie naar een ontwikkelomgeving over te zetten. Deze ‘CopyApp utility’ staat echter op de server, waar je als gebruiker vaak geen toegang tot hebt. Bovendien wordt deze methode vanaf Hyperion 11.1.2.4 uitgefaseerd. Niet de meest ideale optie voor een financiële afdeling dus.

Gelukkig is er een verbeterd alternatief met de ‘Import Application’ functie, die Oracle uitgebracht heeft. De nieuwe copy functie doet precies hetzelfde als de oude “CopyApp utility” én heeft nu een mooi jasje. Dit mooie jasje heeft een groot voordeel; hiermee is het kopiëren van een applicatie kinderlijk eenvoudig geworden. Ook is er geen rechtstreekse toegang tot de servers meer vereist.

Binnen 10 minuten een testomgeving

Hoe installeer je deze nieuwe functionaliteit? Hieronder vind je een schermprint van de locatie waar je de kopie uit kunt voeren.
Vul eerst alle opties in door middel van een aantal Drop-down menu’s en klik vervolgens op ‘Import Application’.

10 minuten wachten… en je kunt een valide test doen. Zo eenvoudig is het echt.

Vertrouwen in je applicatie

Voorwaarde om deze functionaliteit te gebruiken is wel dat de ontwikkelomgeving toegang krijgt tot de productieapplicatie. Maar daarna kun je snel en eenvoudig voor elke aanpassing een testomgeving creëren. Zo kun je zorgvuldig testen, waardoor iedereen binnen jouw organisatie op de applicatie kan vertrouwen.

Wil je meer informatie over de “Import Application” functie of advies over hoe dit proces in te richten? Neem contact op met Wessel Dijk via e-mail of +31 (0)70 300 3035.