Hoe gebruik je een datum in Oracle HFM?

Soms is het prettig om in Oracle HFM met een datum te kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan het uitrekenen van de ‘gemiddelde omzet per week’ op basis van de start- en einddatum van een product. Oracle Hyperion Financial Management (HFM) ondersteunt het invoeren van een datum niet direct. Het kan echter wel.

Je kunt:

 1. Datum invoeren (of importeren)
 2. Rapporteren op datum(notatie)
 3. Berekening uitvoeren gebaseerd op een datum, bijvoorbeeld de gemiddelde omzet per week.

Datum

1. Datum invoeren in Oracle HFM

In Oracle HFM is het niet mogelijk om direct een datum in te voeren, zoals ’01/01/2017’ of ‘1-jan-2017’. Toch kun je een datum wel zo weergeven. Dit doe je door dag/maand/jaar op verschillende members in te voeren, zoals wordt getoond in het schermprint hieronder:

datum1

Een alternatief is het invoeren van de datum als een cijfercombinatie. Dit doe je op de volgende manier:

datum2

Als we iets kunnen invoeren in een datagrid, kunnen we het uiteraard ook importeren met behulp van Oracle FDM(EE) via een tekstbestand of direct van een (bron) database.

2. Rapporteren

Om de ingevoerde datum op een gebruiksvriendelijke manier te tonen, kunnen we deze omzetten naar cel-tekst. De datum wordt dan bijvoorbeeld als volgt weergegeven:

datum3

Om de datum om te zetten zoals hierboven getoond, gebruiken we de (on demand) rules. Hiermee kun je een datum in elk gewenst format weergeven en vervolgens tonen in een dataform, -grid, in Smartview of een rapport.

3. Berekeningen met een datum in Oracle Hyperion Financial Management

Daarnaast kunnen we allerlei berekeningen baseren op een datum, zoals het berekenen van de ‘gemiddelde omzet per week’ voor een product. In onderstaand voorbeeld zie je het volgende:

 • Bovenaan de ingevoerde start- en einddatum
 • In het tweede deel de datum op een gebruiksvriendelijke manier getoond
 • En in het onderste deel;
  • Berekende aantal weken tussen de start- en einddatum (25).
  • Omzet voor ons product ‘Soccer Balls World Cup Edition’ (50.000).
  • Omzet per week (50.000/25=2000).

datum4

Het kan wel!

Kortom, met deze opties kun je goed werken met een datum in Oracle HFM, en hier vervolgens (financiële) berekeningen op baseren. Het hier besproken voorbeeld is één van de mogelijkheden, ook voor andere berekeningen zijn er opties. In Oracle Hyperion Financial Management (HFM) is soms meer mogelijk dan je op het eerste gezicht zou denken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren