Hoe komt HFM 11.2 uit de tests?

In december heeft Oracle de nieuwste versie van HFM uitgebracht: 11.2.0. En natuurlijk hebben we deze nieuwe versie uitgebreid getest in ons test-lab. Wat zijn de gevolgen voor jouw omgeving? Welke functionele en technische aanpassingen kun je verwachten? En waar moet je op letten? Gabor Wieringa en Victor Brandsma delen hun bevindingen.

HFM 11.2 is nog steeds in ontwikkeling. Sinds de eerste release in december zijn er al verschillende nieuwe patches uitgebracht. En afgelopen vrijdag is versie 11.2.2 uitgebracht. Ook zal Oracle, net als in het verleden, komen met aanpassingen op gebied van performance, security en bug fixes. Er wordt door Oracle dus weer volop geïnvesteerd in deze on-premise oplossing.

On-premise volwaardig alternatief

Goed nieuws, vinden wij. Hieruit blijkt namelijk dat Oracle zich ook op de on-premise Performance Managementoplossingen blijft richten. Er zijn namelijk organisaties die heel bewust een keuze maken om on-premise te willen blijven. Daar speelt Oracle op in door te investeren in een HFM-versie die makkelijker te upgraden is, waardoor on-premise een volwaardig alternatief is en blijft. Wij vinden dit een positieve ontwikkeling, omdat wij ervan overtuigd zijn dat je een betere toolingkeuze kunt maken als er meerdere goede opties zijn. Voor sommige organisaties is de cloud de beste optie, terwijl andere organisatie goede redenen hebben om on-premise te blijven.

3 redenen om van HFM 11.1.2.4 naar 11.2 over te stappen

De resultaten in ons testlab waren positief. Zowel functioneel als qua techniek zijn er weinig grote veranderingen. Als er niet zoveel verandert, waarom zou je dan upgraden? Toch zijn er wel zeker redenen waarom dit een slimme zet kan zijn:

 1. Geringe investering
  De upgrade kan een goed alternatief zijn als je in de huidige tijden met een geringe investering je applicatie wilt verlengen. Op deze manier kun je met een klein project toch nog langere tijd vooruit. Qua techniek is deze upgrade zo gedaan; binnen een paar dagen ben je up en running.

 

 1. Huidige versie loopt binnenkort uit Premier Support
  Een belangrijke, zo niet de belangrijkste, reden is dat de huidige versie van HFM binnenkort uit Premier Support loopt. Oracle kent verschillende support-niveaus. Op het moment dat je applicatie geen Premier Support meer krijgt, is er waarschijnlijk nog wel beperkte support vanuit Oracle mogelijk. De koppelingen met andere systemen worden dan echter niet meer ondersteund. Neem bijvoorbeeld Windows. Een grote uitdaging voor veel organisaties is dat Windows Server 2012 geüpdatet moet worden. De huidige versie van HFM ondersteunt echter geen hogere versies. In de tabel vind je een overzicht van de koppelingen die per HFM-versie ondersteund worden:

 1. Goede fit met totale IT-landschap
  Ook op termijn moet de consolidatieoplossing binnen het IT-landschap blijven passen. Als je als IT-organisatie verder wil, dan loont het vaak om naar de nieuwste versies te gaan. Deze reden is dan ook vooral van belang vanuit een bredere IT-visie en -aanpak.

 

Technische testresultaten

Over de technische testresultaten kunnen we kort zijn: die zijn positief. Dit is overigens ook geen grote update qua techniek; eerlijk gezegd verandert er in deze nieuwe versie niet zo veel aan de technische aspecten van HFM.

In ons testlab hebben we uiteraard ook de consolidatie getest. We waren nieuwsgierig wat de impact van deze nieuwe versie op de performance zou zijn. Ook voor dit cruciale onderdeel – tenslotte is dit waar je HFM voor benut – zijn de testresultaten positief: de consolidatie ziet er goed en snel uit.

De installatie van HFM 11.2 verloopt redelijk hetzelfde als voor de voorgaande versie, het is zelfs iets simpeler geworden. De grootste wijziging hierin is dat er een stukje extra software geïnstalleerd moet worden; RCU (Repository Creation Utility). Deze extra software is nodig voor een goede werking tussen de verschillende lagen en producten van Oracle en HFM.

Functionele testresultaten

Als je puur naar de functionele resultaten kijkt, dan is er niet heel veel veranderd. De dimensies werken als voorheen, en je kunt alles uitvoeren zoals je gewend bent. Vroeger waren upgrades vooral finance-driven, waarbij financials vroegen om extra functionaliteiten. Neem bijvoorbeeld de toevoeging van een oneindig aantal custom dimensies eerder in de HFM-geschiedenis. Deze huidige upgrade is eigenlijk veel meer IT-driven. De functionele wensen zijn inmiddels veelal ingevuld, nu draait het veel meer om de koppeling met andere systemen zoals Windows en het eenvoudiger doorvoeren van toekomstige wijzigingen via een patch model. Als gebruiker zul je dan ook niet veel merken van deze upgrade.

Ben jij de administrator van HFM binnen jouw organisatie? Dan zul je wel een verschil ervaren. Namelijk in het onderhoud van je dimensiestructuren. De belangrijkste functionele wijziging van HFM 11.2 ten opzichte van eerdere HFM-versies is dat Enterprise Performance Management Architect (EPMA) niet meer beschikbaar is. Dit is de module waarin de metadata-structuren onderhouden worden.

Alternatieven voor EPMA in HFM 11.2

Wat zijn dan de alternatieven voor EPMA? Binnen de Oracle suite is er een product beschikbaar dat hetzelfde kan en meer: Data Relationship Management (DRM). (Voor meer info over DRM, klik hier) Oracle stelt deze dan ook beschikbaar ter vervanging van EPMA. Dit betekent dan wel dat DRM geïnstalleerd moet worden en moet worden ingericht voor gebruik van de HFM- applicatie.

Wil je liever geen DRM gebruiken? Dan kun je de HFM-applicatie in 11.2 in ‘classic mode’ gebruiken. Het beheer van metadata gaat dan via files. Die files kun je handmatig bewerken of je kunt ze bewerken met de HFM Client die je kunt installeren op je lokale machine. Op dit moment is dat de client die gemaakt is voor release 11.1.2.3. Die is nog steeds van toepassing voor gebruik bij 11.2.

De weergave in deze desktop client is iets meer basic dan in EPMA, maar de metadata is er zeker in te onderhouden.Deze tool is dus alleen bedoeld voor de administrators die de applicatie onderhouden en daarmee een laagdrempelig alternatief voor DRM.

Op de roadmap van Oracle staat nog een nieuwe versie van een metadata editor:

De details van deze nieuwe metadata editor zijn op dit moment nog niet bekend. We verwachten – en hopen – dat Oracle hier snel werk van zal maken. We houden je dan zeker op de hoogte.

Hoe werkt de upgrade procedure naar HFM 11.2?

Wil je naar deze nieuwe versie? Voor een upgrade moet de onderliggende Oracle EPM (Hyperion) op versie 11.1.2.4 zitten. Zodra deze onderliggende laag op deze versie zit, kun je relatief makkelijk over naar de 11.2 versie van Oracle EPM.

De procedure is als volgt:

 • Nieuwe servers
 • Clean install
 • Configuratie,
 • Migratie
 • Testen,
 • Klaar en tijd voor koffie!

Conclusie testresultaten HFM 11.2

Deze nieuwe versie van HFM is een goed alternatief als je niet naar de cloud wilt. Naar de cloud is een intensievere migratie, en het kan een bewuste keuze zijn om bij HFM te blijven. In dat geval is het slim om te upgraden naar deze nieuwe versie, zodat je up-to-date blijft. Belangrijk punt daarbij is dat je er zo voor zorgt dat je de samenwerking met andere systemen, zoals Windows, goed kunt houden, ook als je voor deze andere systemen naar een nieuwe versie wilt. Zo blijft niet alleen HFM, maar juist ook je hele IT-landschap up-to-date.

Heb je nog vragen over HFM 11.2, stel ze dan hieronder: