Hoe kun je eenvoudig je metadata beheren in Oracle FCCS and PBCS?

Het beheren van je dimensies is tijdrovend. In Oracle FCCS en (E)PBCS – de Oracle EPM-cloudoplossingen voor consolidatie en planning & budgeting – is dit opgelost. De cloudoplossingen benutten Smart View, zodat je eenvoudig je metadata kunt beheren. Een nieuwe add-on, Smart View Add-On For Administrator, helpt je om moeiteloos elementen in je metadata toe te voegen, te wijzigen en te verwijderen. Hoe kun je tijd besparen rondom je metadata?

ballonnen

Bij de Oracle EPM-cloudoplossingen FCCS (consolidatie) en (E)PBCS (planning en budgettering) hanteert Oracle een handige oplossing voor het beheer van metadata. Mensen die gewend zijn om te werken met Oracle EPM via on-premise applicaties, zoals Hyperion Financial Management (HFM) en Hyperion Planning (HPL), gebruiken meestal de dimensiebibliotheek (EPMA) voor het beheer van hun metadata. Zij ervaren het dimensiebeheer echter vaak als tijdrovend. Oracle heeft deze taken in de EPM-cloudoplossingen vereenvoudigd; je kunt nu je metadata (dimensies) opzetten en beheren via de bekende Excel-interface Smart View.

Nieuw: Smart View Add-On For Administrator

Een nieuwe add-on, Smart View Add-On For Administrator, stelt je in staat om dimensiebeheer binnen de Excel-interface uit te voeren. Hierdoor kun je metadata moeiteloos toevoegen, verwijderen of wijzigen. Het toevoegen van een groot aantal members, zoals een lijst met medewerkers of projecten, is eenvoudig te doen.

In het Smart View-paneel (zie schermprint hieronder) aan de rechterkant zien we de onderliggende dimensies van onze applicatie. In dit voorbeeld hebben we de Scenario-dimensie geopend, met op dit moment slechts één member ‘Actual’ en zonder ‘Default Alias’. Stel, we willen de Scenario-dimensie uitbreiden, door toevoeging van een Budget en drie Forecast scenario’s. Hiervoor moet je één stap binnen de applicatie zelf zetten; het instellen van de beveiliging op de members. Vaak is dit echter niet van toepassing, bijvoorbeeld als de security niet is ingesteld voor de betreffende dimensie, of alleen van toepassing is op een beperkt aantal members, zoals een beperkt aantal parents.

dimensies1

Met een paar clicks kunnen we de tweede rij kopiëren, en voor elke nieuwe member het label en de alias aanpassen.

dimensies2

Net zoals je data verstuurt, kun je ook je wijzigingen versturen. dimensies3 Als we vervolgens in de dimensie-sectie van onze applicatie kijken, zien we de nieuwe members.

dimensies4

En je kunt de wijzigingen rechtstreeks vanuit Smart View verversen op de database (deploy). Klik met de rechtermuisknop op ‘Dimensies’ van het paneel Smart View, en je ziet de deploy-link (Refresh Database). Selecteer ‘Database’ in het popup-venster en klik op ‘Refresh’.

dimensies5

Een nieuw pop-up venster verschijnt, waarop je de voortgang kunt volgen:

dimensies6

And you’re done!

Ook het onderhoud in Smart View is eenvoudig, doordat je drop-downmenu’s kunt gebruiken om de juiste waarde te selecteren. In het onderstaande voorbeeld kun je bij het opzetten van de Account-dimensie de accountinstellingen via drop-downmenu’s selecteren, zoals het Account Type.

dimensies7

Importeren in Smart View

Het is ook mogelijk om een metadata-bestand te importeren in FCCS. Dit is vergelijkbaar met het laden van een ‘ads’-bestand in HFM. Echter, in HFM is dit een tijdrovende activiteit en veel minder intuïtief dan het rechtstreeks veranderen en laden in Excel zoals beschreven in dit artikel. Tijdens onze implementatieprojecten ervaren we dat de Smart View voor Oracle cloudapplicaties niet alleen het metadatabeheer eenvoudiger maakt, maar ook de initiële installatie van de dimensies. Vooral het feit dat je rijen kunt kopiëren en plakken – en dat je daarbij namen van members, aliassen en parents kunt veranderen – verhoogt de snelheid van het metadata management.

Hoe installeer je de Smart View Add-On For Administrator?

De dimensie-sectie in Smart View is beschikbaar zodra je deze hebt gedownload en geïnstalleerd. Je kunt de handleiding rondom de installatie als volgt downloaden:

Log in op je cloudapplicatie. Op de startpagina, selecteer je de drop-down naast je gebruikersnaam.

Klik op ‘Downloads’:

dimensies8

Vervolgens kies je op het volgende pop-upvenster:

dimensies9

Na het downloaden installeer je de add-in.

Open in Excel het Smart View-panel en je ziet een nieuwe map ‘Dimensies’:

dimensies10

Dubbelklik op de gewenste dimensie en kies een member, of voer een nieuwe member in. Vervolgens klik je op refresh.

dimensies11

Het resultaat:

dimensies12

Nu kun je members toevoegen en veranderen. Vergeet daarbij niet om ‘Refresh Database’ te gebruiken.

Vereenvoudig het beheer van je metadata

Met behulp van de nieuwe functie Smart View Add-On For Administrator kun je eenvoudig je metadata beheren. Deze nieuwe manier van toevoegen, wijzigen en verwijderen van members in je metadata bespaart je tijd en inspanning.

Oracle FCCS en (E)PBCS – de Oracle EPM-cloudoplossingen voor consolidatie en planning & budgettering – hebben nog veel meer tijdbesparende functies. Nieuwsgierig? Neem dan contact met me op via E-mail  of +31 (0)70 300 3035. Ik leg graag uit welke functies nuttig zijn voor jouw organisatie.

Tekst: Bert Dotinga and Joost Mellegers

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren