Nieuw: Oracle HFM 11.2

HFM 11.2 is gloednieuw. Deze versie gaan wij uitvoerig testen in ons test-lab. Maar eerst kijken we naar de impact van 11.2: wat zijn de gevolgen voor jouw landschap?

 

Na lang wachten is Oracle HFM 11.2 afgelopen december uitgekomen. Deze nieuwste versie van HFM is de opvolger van versie 11.1.2.4. Er zijn zowel functionele veranderingen als aanpassingen onder de motorkap. Die gaan we de komende periode dan ook uitvoerig testen.  Om de nieuwe versie én alle aanpassingen grondig te kunnen testen, hebben we in ons test-lab een nieuwe omgeving geïnstalleerd met versie 11.2. In de volgende artikelen houden we je op de hoogte van onze testresultaten. Maar eerst kijken we naar de technische en functionele gevolgen. Wat betekent dit voor jouw omgeving?

Technische impact van Oracle HFM 11.2

Om maar met de eerste belangrijkste vraag te beginnen; kan ik mijn omgeving upgraden naar 11.2 of moet ik een nieuwe installatie doen? Het antwoord hierop is dat je een nieuwe installatie moet doen, waarna je de huidige applicatie migreert naar 11.2. Zit je op een lagere versie zit dan 11.1.2.4? Dan zal je eerst moeten upgraden naar 11.1.2.4, waarna je kunt migreren naar de 11.2 omgeving.

Een belangrijk technisch verschil met de vorige versie is certificering met andere producten. Waar HFM 11.1.2.4 niet gecertificeerd is met onderstaande producten, is HFM 11.2 dat wel. Het gaat hierbij om:

·      Windows 2019 (Linux 7 & AIX 7.2 volgen nog)

·      RDBMS: Oracle 12.2

·      SQL Server 2016

Een ander technisch verschil is dat Financial Reporting niet meer aanwezig is als file directory op de applicatie server, maar verplaatst is naar de database. Het benaderen van de rapporten blijft precies hetzelfde als nu, via de ‘explore’-knop.

Functionele impact van Oracle HFM 11.2

Naast technische wijzigingen zijn er ook een aantal functionele wijzigingen. De eerste belangrijke aanpassing is dat Oracle EPMA (Enterprise Performance Management Architect) niet meer bestaat. Het gevolg hiervan is dat metadata niet langer via de dimension library aangepast kan worden. Oracle biedt hiervoor 2 alternatieven. Het eerste alternatief is teruggaan naar ‘classic’, wat betekent dat je de oude HFM-client nodig hebt om metadata aan te passen. Het tweede alternatief is DRM (Data Relationship Management); Oracle biedt hiervoor een uitgeklede versie van de DRM-tool aan, waar je de metadata kunt onderhouden.

Het opheffen van EPMA lijkt een grote wijziging te zijn en hoe dit in de praktijk uitpakt gaan we grondig onderzoeken. Gelukkig heeft Oracle al aangegeven dat er een update komt met een metadata-editor in workspace. Op papier lijkt dit de beste optie te worden.

Een tweede aanpassing is een nieuw configuratie-item, waarmee je het aantal parallelle calculaties of consolidaties kunt bepalen. Dit aantal staat standaard op 8, wat inhoudt dat je maximaal 8 calculaties parallel kunt draaien. De eerstvolgende opgestarte calculatie wordt dan uitgesteld tot er weer ruimte is. Met deze instelling kan de load op de server gedeeltelijk gestuurd worden, waarmee je de overall performance van HFM kunt verbeteren.

Een derde grote wijziging speelt rondom de taak audit. Hierin wordt nu veel meer informatie getoond. Denk bijvoorbeeld aan wie welke journaalperiodes heeft geopend of gesloten en wie welke data heeft gelocked of unlocked voor een scenario, periode of entiteit.

Wanneer is overstappen naar HFM 11.2 slim?

Op het eerste gezicht lijkt continuïteit de belangrijkste reden om over te gaan, aangezien deze nieuwe versie veel langer door Oracle ondersteund zal worden. HFM 11.2 blijft tot en met 2030 verbeteringen en updates ontvangen, waaronder certificeringen van producten van andere partijen. Versie 11.1.2.4 ontvangt nog premier support tot en met December 2021.

Wat dat betreft is er de komende periode dus nog geen haast! Tenzij je over wilt gaan naar SQL-server 2016 en/of Windows 2019, dan wordt de afweging anders. Meer over de verschillen in Oracle Support per Oracleproduct vind je in dit overzicht.

Zorgvuldig testen

De komende periode gaan we HFM 11.2 zorgvuldig onderzoeken in onze testomgeving, zodat we de voor- en nadelen in kaart kunnen brengen. In de volgende artikelen gaan we dieper in op de uitkomsten van onze testen, zoals de performance van 11.2 en een vergelijking met 11.1.2.4.