Nieuwste updates en patches voor Oracle Hyperion

Oracle released ieder kwartaal patches voor alle producten, ook voor jouw Hyperion-producten. Deze aankondigingen zijn niet altijd even helder of eenvoudig te vinden. Welke patches zijn relevant voor jouw organisatie? En is het altijd noodzakelijk om deze patches toe te passen?

Met dit artikel zetten we de meest recente patches op een rij voor de Hyperion-applicaties:

 • HFM
 • Planning
 • Essbase
 • Reporting
 • Foundation
 • Shared Services
 • FDM(EE)

Vier soorten patches

Oracle onderkent vier type patches. Sommige patches zijn cruciaal, andere patches hoef je alleen in bepaalde situaties uit te voeren.

De vier soorten patches:

 • PS (Patch Set): Een Patch Set heeft invloed op alle Oracle Hyperion-producten die zijn geïnstalleerd op jouw omgeving. Deze patches hebben grote invloed op Hyperion, zowel qua infrastructuur als functionaliteit. De impact hiervan mag niet worden onderschat.
 • PSU (Patch Set Update): Een PSU combineert een set van meerdere patches (bugfixes) in één patch. Vanuit Oracle is dit een meer proactieve en klantvriendelijke benadering. Deze Patch Set Updates worden per product gereleased en bevatten fixes voor dit product gecombineerd met security patches.
 • PSE (Patch Set Exception): Wanneer er een bug is gevonden die een grote impact heeft op het systeem en waarbij niet kan worden gewacht op de Patch Set Update, dan released Oracle een zogenaamde Patch Set Exception. Als je hinder ondervindt van deze bug kun je deze patch toepassen. In alle andere gevallen is het verstandiger om te wachten totdat de Patch Set Update beschikbaar is, zodat er slechts één keer hoeft te worden bijgepatcht.
 • CPU (Critical Patch Update): De CPU is gericht op de security patches. Deze patches hebben vaak een meer technisch ondergrond. Oracle zegt dat deze patches altijd noodzakelijk zijn. Wij adviseren echter om zorgvuldig naar de impact van de patches te kijken voor je deze toepast. De noodzaak is namelijk niet altijd even duidelijk.

In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste patches voor Hyperion; ‘Critical Patch Updates (CPU)’ en ‘Patch Set Update (PSU)’.

Waar kan ik zien welke Hyperion Product versies we hebben?

Om te kunnen inschatten welke updates voor jou interessant zijn, is het goed om te weten welke Hyperion-versie je nu gebruikt. Dit kun je als volgt achterhalen:

 1. Login op Workspace en klik op Help > About.:patch1
 2. Er opent een nieuw scherm, klik hier op ‘Show details’, je ziet dan de verschillende producten en versies:patch2

Critical Patch Update (CPU)

Goed nieuws: op 18 oktober 2016 heeft Oracle de laatste CPU-patches gereleased, waarbij er geen kritieke security patches voor Hyperion zijn uitgebracht. Blijkbaar zijn er geen beveiligingsgaten die gedicht moeten worden.

Patch Set Update (PSU)

Hieronder vind je de laatste patch versies voor de Hyperion versies 11.1.2.3 en 11.1.2.4. In dit artikel richten we ons op deze versies.

tabel1

Heb je de laatste PSU-versie geïnstalleerd? Dan worden ook altijd de bijbehorende CPU-patches geïnstalleerd.

tabel2

De laatste release: PSU-versies 11.1.2.4 en 11.1.2.3

Wat zijn de belangrijkste opgeloste issues in PSU-versies 11.1.2.4 en 11.1.2.3? Hierbij een overzicht per versie, zodat je in één oogopslag per product de aanpassingen kunt zien?

Belangrijkste issues opgelost in PSU-versie 11.1.2.4

tabel3

Belangrijkste issues opgelost in PSU-versie 11.1.2.3

tabel4

Volgende updates

Hyperion brengt grofweg één keer per kwartaal patches uit. Uiteraard maken we daar volgend kwartaal weer een overzichtelijke samenvatting van, zodat je eenvoudig kunt zien welke patches voor jou relevant zijn.

Jouw omgeving

Iedere Hyperion-omgeving is weer anders. We praten je dan ook graag bij over de gevolgen van deze patches voor jouw specifieke situatie.

Tekst: Gabor Wieringa

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren